Ukradená kobylka ležela ve stodole, zemřela hladem a žízní

08.04.2014 18:20

dnes 14:37

Kobylka Beatrice.

Jeseník – Otřesný případ utýrání zvířete řeší policisté v Jeseníku. Jedenáctiletá klisna Beatrice zmizela z pastviny z Horních Heřmanic u Bernartic v noci na 21. února. Před několika dny byl koník nalezen ve stodole v Bernarticích, kde s velkou pravděpodobností uhynul hladem a žízní. Z krádeže zvířete policisté podezírají místního dvaačtyřicetiletého muže, nyní se mu budou snažit policisté prokázat i vinu za jeho trýznivou smrt.

„Nález mrtvého zvířete můžeme potvrdit, ale bližší informace nelze sdělit. Případ, který je předběžně kvalifikován jako týrání zvířete, je v šetření," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Kobylka Beatrice patřila Střední odborné škole a zemědělskému učilišti v Horních Heřmanicích. Policisté sice záhy po zmizení koně zajistili místního dvaačtyřicetiletého muže, ale ten s nimi nespolupracoval a nechtěl prozradit, kam zvíře ukryl. Po krátkém zadržení pak podezřelého pustili.

„Věděli jsme, kdo to má na svědomí, lidé toho muže den pro krádeži viděli, jak se na koni projíždí. Je to zdejší místní podivín, co si hraje na indiány. Potlouká se po lesích, občas ukradne, co potřebuje, nebere snad ani sociální dávky. Svéprávný je, ale v hlavě to v pořádku nemá," řekl pedagog ze Středního odborného učiliště Horní Heřmanice Lubomír Vrtek.

Do pátrání po menším bílém koni se zapojili téměř všichni žáci školy. Hledala i policie. „Jezdili jsme po okolí, mysleli jsme, že kobylku uvázal třeba někde v lese. Už jednou to ve zdejším okolí udělal, není to tak dlouho. Odvedl z pastviny poníka, tehdy se ale zvíře podařilo včas najít," dodal Lubomír Vrtek.

Krádež klisny měla nakonec smutné rozuzlení, Na konci března byla nalezena ve stodole u statku v Bernarticích. Majitelé objektu o ničem neměli tušení, nejsou místní a dům mají k rekreaci.  Přítomnost mrtvého zvířete místním prozradil zápach.

„Byli jsme přivoláni k technické pomoci, hasiči pomáhali mrtvé zvíře naložit," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Policie nezveřejnila, zda má k dispozici výsledky pitvy. Podle Lubomíra Vrtka, který byl k nálezu přivolán, bylo zvíře v zuboženém stavu a dlouho muselo trýznivě umírat bez potravy a vody.

Chovatelé koní na Jesenicku mají nyní obavy a své koně se snaží hlídat. Zpráva o utýrané kobylce se totiž mezi „koňáky" roznesla velmi rychle.

„Samozřejmě, že se všichni snaží pastviny zabezpečit, ale většina chovatelů má koně v režimu podobně jako my, zvířata jsou venku celých čtyřiadvacet hodin. Nemůžeme přece koně v noci zavírat do prasečích chlívků," konstatoval Lubomír Vrtek.

„Indián" jak někteří říkají podivínovi podezřelému z krádeže a utýrání Beatrice,  je  vyšetřován na svobodě. „Teď někam zmizel, zřejmě aby se vyhnul policii. Já se ho docela bojím, ví se o něm, že bere drogy, prý chodí i ozbrojený. Co když to udělá znovu," řekla studentka zemědělského učiliště Vanessa, která si nepřála zveřejnit příjmení.

 

Šumperský a Jesenický deník.cz

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena.